top of page

Zihinsel Sağlık Nedir?

Writer's picture: AYBERK YAVUZAYBERK YAVUZ

Zihinsel Sağlık Nedir?

Zihinsel sağlık nedir? Zihinsel saglik günlük hayatın akışında insanın verimliliğini, yaşam motivasyonunu etkileyen bir kavramdır. Zihin, beden gibi değildir. Zihin yorulduğunda hızlı bir şekilde toparlanamayabilir. Bu sebeple zihinsel sağlık için belli başlı rutinleri insan hayatına katmalıdır. Bu rutinlerden ilki meditasyondur. Peki meditasyon nedir, işte bu sorunun cevabı... 


a person meditating to keep their mental health stable



Meditasyon Nedir? 

Derin düşünme anlamına gelen ve dilimize Latinceden geçen bu terim, zihin gelişimini ifade etmektedir. Zihnin dış uyaranlardan uzaklaştırılması ve dikkatin nefese yönlendirilmesi meditasyonun anlamını karşılar. Meditasyonun sözlük anlamı ise, kişinin iç huzurunu sağlamak için yaptığı eylemlerin sonucu olarak geçmektedir. Bu kavram aslında geçmişte de kullanılmıştır. Günümüzde yeni yeni popüler olsa da pek çok din ve mezhepte meditasyon kavramı tanınmaktadır. 


Meditasyon Neden Yapılır? 

Günlük hayattaki dengeyi tutturmak zor olabiliyor. Bu dengeyi sağlamak için meditasyon faydalı bir seçenektir. İç huzuru yakalamak ve günlük yaşamın stresinden kurtulmak isteyenler meditasyon yapmaktadır. Meditasyon manevi bir arınma yöntemi olarak da bilinir. Meditasyon yapmadan önce ortamın ayarlanması önemlidir. Ruhun ve bedenin meditasyona hazır olması için motivasyon sağlanmalıdır. Şu adımları takip etmek iyi olacaktır:

  • Meditasyon yapılacak ortamın sessiz olması gerekir. 

  • Oturur şekilde meditasyon yapacaksanız sırtın düz durması önemlidir. Bunu desteksiz başaramıyorsanız minder ya da sandalyeden yardım alabilirsiniz. 

  • Yatarak meditasyon yapacaksanız vücudunuzun rahat olacağı bir alan seçmelisiniz.

  • Meditasyona başladığınızda ilk olarak burunla nefes alıp ağızla nefes vermeyi öğrenmelisiniz. Bu başlangıç için önemlidir. 

  • Dikkatinizi bir odak noktasına verin ve zihninizi meşgul edecek düşüncelerden uzaklaşın. 

  • Odak noktası bazen bir duygu bazense bir imge olabilir. Kimi ise odağını nefesine odaklar. 

  • Meditasyon esnasında zihne gelen duygular ve düşünceler kişi tarafından kabul edilmelidir. 

  • Meditasyon esnasında uygulamaya adapte olmak için zihni dinlendiren seslerden yardım alabilirsiniz. 

  • Meditasyon esnasında özellikle tercih edilen sesler kuş cıvıltısı, sus sesi gibi doğa sesleridir. Bu seslerin ortak özelliği zihnin dinlenmesine yardımcı olmasıdır. 


a person meditating on the grass


Stres Yönetimi Nedir? 

Stres insanların başına gelen huzursuz edici olaylara karşı verdiği bir tepkidir. Bazen bir sebebi olmaksızın da ortaya çıkabilir. Hatta kimi için günlük hayatın parçası haline gelmiş bir savunma mekanizmasıdır. Stresin karşılığı herkeste farklı olabilir. Şu bir gerçek ki stresin varlığı insan vücudunda zihinsel ve fiziksel tepkilerin gelişmesini sağlar. Hayatın akışındaki zorluklarla mücadele etmek için stres uyarıcı niteliktedir. Peki stresin varlığını kabul ettikten sonraki süreç nasıl olmalıdır? Stres yönetimi nasıl yapılmalıdır? İşte bu soruların cevabı... 


Stres yönetimi için şunlara dikkat edilebilir: 

Pozitif bakış açısını benimsemek stres yönetimini kolaylaştırır. Hayattaki her olayı kontrol edemeyiz ve bunu kabullenmemiz gerekir. Çözüm üretmek yerine stresin verdiği huzursuzluğa kapılmak kişiyi çıkmaza sürükleyebilir. Negatif düşüncelerden uzak durmak önemlidir. 


Zararlı madde kullanımı da strese yol açabilir. Hatta bazı kişiler sigara ve alkolün strese iyi geldiğini düşünmektedir. Bu yanlıştır. Aksine alkol ve sigara asla çözüm değildir. Stres yönetiminde de yeri yoktur. 


Stres yönetimi için kişinin kendini huzursuz hissettiği ortamlardan sakınması gerekir. Aynı şekilde sürekli olarak negatif düşünceye iten kişilerden de uzak durmak iyi olacaktır. 

Stres yönetimi için iki şey çok önemlidir. İlki sağlıklı beslenme diğeri ise düzenli uyku... Sağlıklı besin tüketmek zihin sağlığı için son derece faydalıdır. Uykusuzluk ise stresin en büyük düşmanlarındandır. 


Kasların gevşemesini sağlayan meditasyon da stres yönetimi için birebirdir. 

Açık havada kendinizi yormadan yapacağınız yürüyüş ya da egzersizler de stresin kontrol altına alınmasını sağlar. 


Mindfulness teknikleri kullanarak da stres yönetimi yapabilir. Bu tekniklere biraz daha detaylı değinelim. 


a stressed man


Mindfulness Teknikleri Nelerdir? 

Mindfulness, farkındalık olarak adlandırılmaktadır. Kişinin kendini yargılamadan şimdiki anın farkına vararak deneyimlerini kabullenmesine Mindfulness denir. 

  • Bilinçli farkındalık kazanmanında teknikleri vardır. Bunlardan ilki nefes egzersizidir. Derin nefes alıp vererek, nefese odaklanmak kişinin zihnini rahatlatır. 

  • İkinci teknik ise beden taramasıdır. Bu tekniği uygularken kişi vücudundaki bölgelere tek tek odaklanır. Bedeninin her bir parçasını hissetmek beden taramasındaki amaçtır. Beden taraması kas gerginliğini azaltmaktadır. 

  • Üçüncü teknik ise yemek yeme farkındalığıdır. Bu teknikteki amaç sindirim sistemini iyileştirmektir. Mindful eating yavaş ve bilinçli yemek yeme pratiğine verilen isimdir. Mindful eating sayesinde kişi aşırı yemek yeme alışkanlığı varsa bunu da kontrol altına almış olur. 

  • Dördüncü teknik yürüyüş meditasyonudur. Yürürken fiziksel aktivite artar ve zihin buna bağlı olarak rahatlar. Yürüyüş meditasyonunu doğada yapmak hızlı ve etkili sonuçlar almayı sağlar. 

  • Beşinci teknik günlük tutmadır. Bireysel duygularını ve düşüncelerini yazarak zihinsel olarak rahatlayabilir. Yazmak, duygusal farkındalığı artıran da bir eylemdir. 

31 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page