top of page
Writer's pictureAYBERK YAVUZ

Zamanı Kontrol Etmek: Planlı Bir Yaşamın İpuçları

Zamanı kontrol etmek, planlı ve başarılı birey olmanın ön şartları olarak kabul edilir. Düzeni ve planlamayı önemseyerek yaşayan herkes başarı adımlarını tek tek çıkarken aynı zamanda hedeflerine ulaşmada daha risksiz ilerler. Siz de zamanı kontrol ederek planlı yaşamaya başlamak istiyorsanız nasıl bir yol haritası izleyeceğinizi bilmelisiniz. Sizin için hazırladığımız bu rehbere göz atın ve zamana nasıl hükmedebileceğinizi öğrenin!


a watch in the human hand


Zamanı Yönetmek Nedir?


Zaman yönetimi, kaynakların verimli kullanımı çerçevesinde hedeflerin belirlenmesi ve belirlenen hedeflere ulaşılması fikrini ifade eder. Bireyin hem kendisini hem de etrafındakileri yönetmesini de kapsayan zaman yönetimi bir beceri olarak kabul edilmektedir. Günü planlamak, işleri organize etmek ve verimliliği arttırmak olarak da düşünülebilecek olan bir süreçtir. Bireyin unvanı, yaşam standardı ve geliri ne olursa olsun zamanı yönetebilmek büyük bir kazançtır. Üstelik bu kazanç sadece maddi anlamda değil manevi açıdan da büyük getiriler ortaya çıkarır.


Zamanı Kontrol Etmek Ne Tür Avantajlar Sağlar?


Zamanı kontrol etmek ve bu konuda gittikçe daha iyi bir seviyeye ulaşmak bireyin yaşamında önemli değişimleri de getirir. Hem maddi hem de manevi anlamda ortaya çıkan değişimle yaşam kalitesinde önemli bir iyileşmeden söz etmek olasıdır. Peki, bu avantajlar genel olarak nelerdir?

  • Azalan stres seviyesi zamanı kontrol etmenin en önemli çıktıları arasındadır. Çünkü zaman problemi yaşamadan bir işi yapmak daima daha konforlu bir yaşam sağlar.

  • Zamanı etkili kullanmak bolca boş zaman, yeni hobiler ve insanın kendiyle ilgileneceği anları doğurur. Bu da günümüz insanının ‘zaman bulamama’ sorununa oldukça iyi bir çözümdür.

  • Hedefleri gerçekleştirme kabiliyetlerini edinme de zamanı kontrol etmek ile gündeme gelir. Çünkü zaman sorunu zaman zaman hızlı ve yersiz kararlar almaya yol açar. Bu da hedefleri gerçekleştirmeyi zorlaştırır.

  • Zamanı verimli kullanmak insan yaşamında farklı fırsatları değerlendirebilme imkânını doğurur. Bu sayede başarı kaçınılmaz bir durum olur.


a sand timer


Planlı Bireye Dönüşmenin Yolu Nedir?

İnsanların önemli bir kısmı zamanı kontrol etmek ister ancak bunu nasıl başaracağı konusunda soru işaretleriyle karşı karşıya kalır. Siz de zamanı yönetmenin nasıl mümkün olacağını bilmiyorsanız nasıl bir yol haritası izleyeceğinizi öğrenmelisiniz. Aşağıda sizin için harika ipuçları paylaşıyoruz!


Önemli Olayları Not Alın

Günlük yaşamınızda ya da hayatınızda önemli yer edinen gelişmeleri mutlaka yazarak kaydedin. Unutmanın neden olduğu zaman kayıpları çoğu zaman sizi daha çok yorar. Unutmaktan kaynaklanan problemleri önleyecek not alma aynı zamanda düzenli olmanızı da sağlayacaktır. Hatırlamak zorunda kalmamak sizi psikolojik anlamda da rahatlatacaktır.


Yapılacaklar Listesi Hazırlayın

Bir ‘to do list’ hazırlamak zamanı yönetmek için en doğru yoldur. Çünkü bir sonraki gün sizi neler beklediğini önceden bilmeniz buna uygun planlamayı da beraberinde getirecektir. Karmaşayı ortadan kaldıran ve düzeni sağlayan yapılacakları kesinlikle göz ardı etmeyin. Liste hazırladıkça yaşamınızın daha planlı devam edeceğini göreceksiniz.


En Kötüyü Sona Saklamayın

Gün içinde farklı görev ve sorumluluklarınız olabilir. Ancak bunlar arasında canınızı en çok sıkan ya da sizi en çok endişelendiren neyse ilk iş onu yapmaya koyulun. Tüm gün aklınızdan çıkmayacak ve sizi endişelendirecek bu görevi tamamladığınızda gününüzün daha motive şekilde geçeceğini siz de fark edeceksiniz.


Molalar Vermeyi Unutmayın

Planlı ve başarılı birey olsanız da mola vermenin önemli olduğunu göz ardı etmeyin. Zamanı kontrol etmek size daha iyi hissettirmeli. Bu nedenle de kendinize bir iyilik yapın ve dinlenmeye de zaman ayırın.




a planned person

27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page